Završio projekt BOND 2 koji je ubrzao razvoj poduzetništva u Hrvatskoj

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije danas je održana završna konferencija projekta BOND 2 (Business Organizations Network Development 2) kojeg je realizirao HAMAG-BICRO i koji je doprinio rastu poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj. Završnoj konferenciji projekta vrijednog 6,6 milijuna eura, koji se sufinancirao iz EU fondova, prisustvovao je i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Vrijedni rad pokazao je da možemo i želimo iskoristiti sredstva EU fondova koja su nam na raspolaganju, a ovaj projekt zbog kojeg smo se danas okupili, pokazao je da poduzetnici imaju volju i snagu da Hrvatsku nastave razvijati i promovirati, kako na europskom, tako i na svjetskom tržištu“, istaknuo je državni tajnik Domagoj Mikulić. Dodao je kako će krajem ove godine završiti provedba prve cjelovite financijske omotnice za razdoblje 2014.-2020. koju je Hrvatska koristila od svog ulaska u Europsku uniju, a do kraja ove godine raspisat će se i niz poziva za EU sufinanciranje projekata u okviru aktualnog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Do sada smo našim korisnicima isplatili više od 88% ugovorenih sredstava. Taj novac uložen je u ideje, snove i razvoj, kako naših jedinica lokalne i regionalne samouprave, tako i u poduzetništvo. A svoj doprinos dao je i projekt BOND 2“, zaključio je Mikulić.

Glavni cilj projekta BOND 2 bio je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Projekt BOND pokrenut je u srpnju 2017. kao pilot-projekt “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, poboljšanja kvalitete postojećih usluga i razvoja novih usluga te ujednačavanja dostupnosti i kvalitete usluga poduzetnicima u svim županijama. Projekt BOND 2 odnosno „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2“ predstavlja nastavak spomenutog pilot-projekta. Projekt BOND 2 poboljšao je razinu poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim dijelovima Hrvatske te je na taj način doprinio stabilnijem razvoju gospodarstva. Uz to, unaprijedila se i Mreža BOND, koja djeluje kao udruga te trenutno objedinjuje 96 poduzetničkih potpornih institucija iz svih županija. Cilj te mreže je da se oni kao područne ispostave HAMAG-a ujedine te standardiziranim uslugama pruže pomoć i podršku poduzetnicima početnicima, „U tom smo procesu standardizirali pet usluga, educirali naše partnere, poput razvojnih agencija i inkubatora te razvili mrežu mentora, njih više od 200, uz 450 poduzetnika, u što je uloženo više od 2.000 sati mentoriranja. U svom radu uočili smo kako je poduzetnicima najveći problem doći do informacija o mogućnostima financiranja njihovih projekata, zbog čega smo decentralizirali HAMAG i u svakoj županiji otvorili po jednu ispostavu u kojoj će poduzetnici moći dobiti svu potrebnu pomoć“ – kazao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Sudionici konferencije istaknuli su i važnost poznavanja svih alata i izvora financiranja koji su Hrvatskoj na raspolaganju u novom financijskom razdoblju kako bi se realiziralo čim više uspješnih projekata, a kao najvažniji izvori ističu se;  NPOOProgram Konkurentnosti i kohezijeIntegrirani teritorijalni program, kao i Programa ruralnog razvoja.

Scroll to Top
Skip to content