Odobrena EU sredstva – Hrvatska skočila za pet mjesta!

Prema posljednjim službenim podacima Europske komisije, koji se objavljuju na portalu Cohesion Data, u zadnjih nekoliko mjeseci po odobrenim sredstvima Hrvatska je skočila za 5 mjesta, s 14. na 9. mjesto, od 28 zemalja članica Europske unije. Tijekom ljeta 2023. ovjerena je milijarda eura potrošenih sredstava, a dodatna milijarda ovjerit će se do kraja godine.

Kako se približavamo kraju godine, intenzitet isplate se povećava i siguran sam da ćemo, ako zadržimo ovu dinamiku, iskoristiti sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje iz EU fondova. Na korisnicima sredstava, kao i tijelima javnog sektora koja su zadužena za provedbu EU fondova, velik je pritisak zadnjih godinu dana zbog završetka projekata koji su u tijeku, isplata i ovjeravanja sredstava koji se moraju obraditi, borbe s povećanjem cijena kao i svih procedura koje je potrebno poštovati. Naši napori s početka godine kojima smo riješili nekoliko važnih procedura te konstantno osnaživanje SAFU-a kao ključne agencije za provedbu EU fondova, daju rezultate. Početkom godine izdali smo upute kojima smo dodatno ubrzali i pojednostavili postupke. Posebno je važna uputa vezana za povećanje cijena u graditeljstvu te dvije upute kojima smo unaprijedili postupanja tijela u sustavu. Do kraja godine dodatno ćemo intenzivirati rad svih uključenih, no gotovo smo svakodnevno na terenu i maksimalno pružamo svu potrebnu podršku korisnicima u završavanju njihovih projekata. S ovih milijardu eura ovjerenih sredstava korak smo bliže cilju, a poduzet ćemo sve što je potrebno da iskoristimo sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje“, kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Uz 9,9 milijardi eura isplaćenih sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira, ovjereno je 8,4 milijardi eura koje je Europska komisija dosad doznačila u Državni proračun Republike Hrvatske.
Zajedno sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska je u plusu 11,9 milijardi eura, što je razlika između uplaćenih nam sredstava i našeg participiranja u EU proračunu.

Više informacija pronađite ovdje.

Scroll to Top
Skip to content