Završena obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u četvrtak je sudjelovao na konferenciji u povodu završetka projekta „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“.  

Tom je prilikom podsjetio kako je Hrvatska zemlja s nebrojenim kulturnim bogatstvom, a novi Hrvatski prirodoslovni muzej jedno je od najvećih pojedinačnih ulaganja iz EU fondova u kulturnu baštinu. „Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas na otvorenju ovoga impresivnoga, modernoga, inovativnoga, EU fondovima obnovljenoga muzeja. Svi možete biti ponosni na ovo ostvarenje, koje će na najbolji način predstavljati našu prirodoslovnu baštinu te biti prostor okupljanja i edukacije koji privlači brojne posjetitelje. Znamo da EU projekte nije lako provesti, pogotovo kada je riječ o dugogodišnjim projektima kulturne baštine. Ali svi koji su sudjelovali u realizaciji obnove ovog muzeja pronašli su dovoljno snage, mudrosti, kapaciteta i stručnosti da se projekt, uz brojne izazove i potres, uspješno realizira. Sada će on ostati trajna vrijednost Zagreba za narednih 100 godina, revitalizirat će zagrebački Gornji grad te oduševljavati nove generacije“, izjavio je ministar Erlić.  

U proteklom financijskom razdoblju u 92 projekta iz kulturne baštine uloženo je preko 240 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, a u razdoblju pred nama bit će uloženo dodatnih 160 milijuna eura, od čega je 20 milijuna kroz novi ITU mehanizam osigurano za zagrebačko urbano područje.

„Ako ćemo po ičemu, uz velebne projekte poput Pelješkog mosta, pamtiti naših 11 godina članstva u Europskoj uniji, to su onda ulaganja u kulturu. Tvrđave u Šibeniku, palače u Zadru, Lazareti u Dubrovniku, Malo rimsko kazalište u Puli, dvorci u Virovitici i osječka Tvrđa promijenili su imidž i percepcije ovih gradova. Paromlin i Uspinjača, dva projekta koja se pokreću iz ITU mehanizma, napravit će isto za Zagreb“, zaključio je ministar Erlić, koji je ovom prilikom ravnateljici muzeja Tatjani Vlahović uručio ugovor vrijedan 178,5 tisuća eura iz Programa za sufinanciranje završetka provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Događanju su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik ministra i državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

U sklopu događanja otvorena je i izložba iz fundusa muzeja Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci.

Scroll to Top
Skip to content