Za nastavak razminiranja Hrvatske osigurana dodatna sredstva iz EU fondova

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt Croatian safe steps CROSS čiji je cilj razminiranje 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta, a vrijednost mu je 52,23 milijuna eura. Od tog iznosa, EU sredstva iznose 32,3 milijuna eura.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 87 četvornih kilometara zagađeno s više od 9900 raznih eksplozivnih ostataka, obilježenih s 4307 oznaka minske opasnosti. Na tom se području nalaze 4 županije i 21 grad“, rekao je potpredsjednik Vlade Božinović. Naglasio je da je to činjenica koja obvezuje državu na daljnje ulaganje sredstava do konačnog razminiranja Hrvatske. “S tim ciljem danas potpisujemo novi ugovor za projekt Croatian safe steps CROSS kojim će se razminirati 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta“, kazao je Božinović.

Dosadašnja ulaganja u razminiranje na području Hrvatske iznose milijardu eura, a ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da je za novo EU programsko razdoblje osigurano 130 milijuna eura iz EU fondova uz pomoć kojih će se razminirati 8300 hektara preostalog minski sumnjivog područja. “Završetkom radova osigurat će se nesmetan protok ljudi, učinkovitije gospodarenje prirodnim resursima te poticanje investicija u minama zagađenim područjima, što će pozitivno utjecati na njihov cjelokupni razvoj“, zaključio je ministar Erlić.

Hrvatski protuminski sustav međunarodno je prepoznat te je dosad u potpunosti odrađeno razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državnih granica, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata i turističkih područja.
Preostalo je još očistiti brdsko-planinska područja, što je zbog karakteristika terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina, zahtjevniji posao.

Scroll to Top
Skip to content