Vlada Republike Hrvatske snažno podupire razvoj sjevera Hrvatske

Premijer Andrej Plenković je u Koprivnici izrazio zadovoljstvo sastankom sa županima sjeverozapadnih hrvatskih županija uključenih u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske, poručivši da Vlada podupire razvojne prioritete i provedbu projekta, koji su definirani na ranije održanim sastancima u Varaždinu i Čakovcu.

Predsjednik Vlade uvodno je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na domaćinstvu sastanka te istaknuo kako sjever Hrvatske ima punu podršku Vlade RH čemu svjedoče brojni projekti u pet županija koji su realizirani u posljednjih nekoliko godina. Ovaj koncept suradnje, kazao je Plenković, inspiriran je vrlo dobrim iskustvom iz Slavonije i Baranje te je dodao kako je uvjeren da će pet županija ovim putem još uspješnije unaprijediti razvojne prioritete koji su definirani u ranijim susretima.

„Malo je tko svjestan koliko se investicija trenutno provodi na sjeveru Hrvatske. Između ostaloga, krenuli su radovi na brzoj cesti od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom, a i preostala 24 kilometra do Koprivnice će također biti realizirana. Mi smo u desetljeću u kojem će se riješiti brza cesta od Farkaševca do Bjelovara i Virovitice prema mađarskoj granici, kao i ova Križevci – Kloštar Vojakovački – Koprivnica i želimo da ovaj prostor između Drave i Save bude u istom položaju kao i svi ostali koji imaju sreće da su već na glavnim prometnim pravcima u Hrvatskoj. Kompletnu cestovnu infrastrukturu u državi riješiti ćemo u idućih maksimalno devet godina“, poručio je predsjednik Plenković.

Uime domaćina obratio se župan Darko Koren koji kazao da ovakvi sastanci doprinose učvršćivanju projektne suradnje države i pet županija sa sjevera Hrvatske te podsjetio kako je Koprivničko-križevačka županija na kojem se provode kapitalni infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja vrijedni preko 700 milijuna eura – od izgradnja 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijedne preko 400 mil. eura koja sjajno napreduje, aglomeracija u sva tri grada županije vrijedne preko 160 milijuna eura, očekuje se početak radova na projektu RCGO Piškornica vrijednom 117 milijuna eura pa do radova na brzoj cesti Križevci – Kloštar Vojakovački.

„Nadamo se da će se dionica završiti u predviđenom roku te da će se projekt brze ceste sukladno najavama po završetku dionice do Kloštra Vojakovačkog odmah nastaviti prema Koprivnici. Idejno rješenje i studija utjecaja na okoliš su prihvaćeni, a izrađeni su i geotehnički istražni radovi za idejne projekte na toj dionici. Ovom kraju, u kojem su smješteni važni gospodarski subjekti od nacionalnog značaja, to je iznimno potrebno, stoga apeliram na sve ključne dionike da maksimalno ulože napore i ubrzaju procese kako bi središte županije bilo konačno adekvatno povezano s ostatkom Hrvatske“, istaknuo je župan.

Županija je u posljednjih nekoliko godina izgradila i Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, pet školskih sportskih dvorana te energetski obnovila bolnicu i izgradila nove Dnevne bolnice, a sve to, kazao je župan, pokazuje kontinuitet ulaganja i nastojanje da se stanovnicima stvore bolji uvjeti za život.

U tom pogledu Županija ima velika očekivanja od Razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske, koji što se tiče naše županije, sadrži strateške projekte vrijedne preko 413 milijuna eura.

„Drago nam je što smo danas imali prilike primiti Odluku o dodjeli bespovratnih 10 milijuna eura sredstava za projekt rekonstrukcije dvorca Inkey. Odluka i vizija Županije da pokrene priču oko dvorca kako bi spriječila daljnju devastaciju, revitalizirala ga i sačuvala za buduće naraštaje pokazala se apsolutno ispravnom. Današnja Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava ogroman je vjetar u leđa koji će pomoći ne samo u zaštiti kulturnog dobra već i razvoju turističke ponude na našem području“, istaknuo je župan.

Dodajmo kako Sporazum uključuje i projekte izgradnje nove zgrade Srednje škole Koprivnica, Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom te terminal za intermodalni transport u Križevcima.

Župan je podsjetio kako je na području županije su u posljednjih pet godina na ovim prostorima europskim sredstvima realizirani projekti vrijedni 470 milijuna eura pri čemu je zahvalio PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji na velikom angažmanu i pomoći koju pružaju u pripremi projektno-tehničke dokumentacije. Na kraju izlaganja je uputio zahvalu Vladi na tome što su u Proračun uvršteni projekti izgradnje Učeničkog doma i Studentskog doma.

„Razvojni sporazum za sjever Hrvatske u značajnoj mjeri podići razvoj i konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Vjerujem da svi dijelimo isti cilj, a to je ravnomjerni regionalni razvoj te aktivna suradnja između naših županija“, zaključio je župan.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je obrazložio značenje ITU mehanizma i utjecaj koji će dobivena sredstva imati za razvoj Koprivnice i okolne općine.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su izlaganja ministara pa je tako o mogućnostima ulaganja u sjever Hrvatske te o projektima od strateškog značaja u okviru prekogranične suradnje izvijestio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić koji te tom prigodom istaknuo značaj Razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske te ITU mehanizam koji će uvelike pospješiti daljnji razvoj Sjevera Hrvatske.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila je dosadašnja ulaganja u sjever Hrvatske korištenjem poljoprivrednih fondova te o mogućnostima financiranja projekata iz strateškog plana ZPP-a. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan se osvrnuo na ulaganja u sjever Hrvatske s naglaskom na projekte zaštite prirode, a ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o ulaganjima iz područja zdravstva.

Nakon izlaganja sudionici sastanka su sudjelovali u objedinjenoj raspravi u kojoj su resornim ministrima istaknute konkretne problematike i projektni prijedlozi na područjima pet županija sjevera Hrvatske.

U izjavi medijima, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom.

Predsjednik Vlade tom je prilikom rekao kako je ovo drugi sastanak u okviru Projekta Sjever, koji je osnovan u prosincu 2021. godine u Varaždinu.

Sporazum za Sjever vrijedan je više od 2 milijarde eura, a sadrži popis infrastrukturnih i razvojnih projekata te projekata kojima se planira sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije. Kroz Projekt Sjever potičemo lokalni razvoj, uz unaprjeđenje obrazovne, prometne, vodnokomunalne,  zdravstvene i druge infrastrukture za kvalitetniji život naših građana te konkurentnost gospodarstva“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Premijer je naglasio kako su na sastanku razgovarali o važnim temama za sjever Hrvatske kao što su ulaganja u projekte od strateškog značaja, regionalni razvoj, industrijsku tranziciju i europske projekte, o razvoju poljoprivrede, o projektima zaštite prirode s posebnim osvrtom na sanaciju zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na području gospodarske zone Brezje te o ulaganjima u zdravstvo i promet.

Kada govorimo o statusu razvojnih projekata na području pet sjevernih županija predsjednik Vlade je od  razvojnih infrastrukturnih projekata koji su u tijeku istaknuo „Opremanje i prenamjenu prostora Opće bolnice Bjelovar“ ukupne vrijednosti 106 milijuna eura, „Izgradnju i opremanje zgrade centralnog operacijskog bloka OB Varaždin“ u vrijednosti od 61 milijuna eura, „Jačanje zdravstvene infrastrukture za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice“ u vrijednosti od 50,4 milijuna eura, „Znanstveno-edukativno-zabavni centar Zagorje ”ZEZ”CENTAR ZAGORJE“ u vrijednosti od 16,6 milijuna eura, „Obnova i prenamjena dvorca Šaulovec u Europski talent centar“ u vrijednosti od 3,3 milijuna eura te je kazao kako su osigurali sredstva za početak infrastrukturnih radova za brzu cestu Bjelovar-Virovitica u iznosu od 132,7 milijuna eura, Daruvarske toplice – razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma kroz dogradnju i uvođenje novih sadržaja u vrijednosti od 50,4 milijuna eura,  jačanje zdravstvenih kapaciteta Specijalne bolnice Stubičke Toplice u vrijednosti od 22,7 milijuna eura i revitalizacija kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja u vrijednosti od 15,9 milijuna eura. Isto tako osigurana su sredstva i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Zagorsku brzu cestu u vrijednosti od 315 milijuna eura, završetak izgradnje brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački –Koprivnica ukupne vrijednosti 305,2 milijuna eura, nastavak izgradnje Brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zlatar Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum u vrijednosti od 212,3 milijuna eura, projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnja Hrvatska, tzv. Lepoglavska spojnica u vrijednosti od 199 milijuna eura te proširenje i unapređenje Centra znanja Čakovec u vrijednosti od 38,2 milijuna eura;

„Iz ITU mehanizma za pet sjevernih županija osigurano je ukupno 93,5 milijuna eura za 40 jedinica lokalne samouprave“, rekao je predsjednik Vlade.

Scroll to Top
Skip to content