Uručeni sporazumi o provedbi Integriranog teritorijalnog programa za otoke i ugovori za Program razvoja otoka 2024.

U okviru Integriranog teritorijalnog programa za otoke u Zadru su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavnicima otočne lokalne i regionalne samouprave uručili sporazume za realizaciju 86 kapitalnih projekata koji se financiraju iz EU fondova. Uz to, dodijeljeni su i ugovori za realizaciju projekata u okviru Programa razvoja otoka 2024. koji se financira iz nacionalnih sredstava.

Svečanost se održala u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, a nazočili su joj i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborski zastupnici, državni tajnici te brojni drugi uzvanici.

U novom EU programskom razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska je osigurala, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, čak 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka. “Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu“, kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je kako se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati. “Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj“, istaknuo je ministar Erlić.

Na svečanosti su također uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka 2024., čime se osigurava financiranje 71 projekta diljem svih 7 obalo-otočnih županija. Ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura, a njima se osigurava podrška u rješavanju problema s kojima se otočani susreću u svakodnevnom životu.

Scroll to Top
Skip to content