U Karlovcu održani biciklijada i informativno-edukativno događanje „100% EU FONDOVI“

U Karlovcu su danas održani biciklijada i informativno-edukativno događanje „100% EU FONDOVI“ povodom obilježavanja 11. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju i završetka korištenja EU fondova iz financijske perspektive 2014.-2020. Događaj je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Karlovcem, Karlovačkom županijom, Slatkovodnim akvarijem – Aquatikom i ostalim partnerima.

Otvorenju su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, glavna državna rizničarka Danijela Stepić i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Hrvatska je posljednjih godina znatno napredovala po pitanju korištenja EU fondova te se danas nalazi na sedmom mjestu po isplatama od 27 država članica, što je odličan rezultat koji se najbolje odražava u rastu životne kvalitete građana.

Ministar Erlić u svom je obraćanju istaknuo kako su učinci ulaganja iz EU fondova vidljivi doslovno u svakom kraju Hrvatske, a Karlovac i Karlovačka županija dobar su primjer kako inovativni projekti i pametna ulaganja stvaraju prilike za rast i privlačenje investicija u lokalnim sredinama. „Zahvaljujući idejama, entuzijazmu, znanju i upornosti svih dionika u sustavu te partnera i korisnika sredstava, uspješno smo zatvorili našu prvu financijsku omotnicu EU fondova, koja nam je donijela puno lijepih priča, poput ovih u Karlovcu i županiji. U svega 11 godina članstva u Europskoj uniji snažno smo napredovali te podignuli razvoj Hrvatske na jednu višu razinu, a pred nama je sada novi, još veći ciklus ulaganja iz EU fondova, kojim se nastavljamo ubrzano razvijati“, izjavio je ministar Erlić, podsjetivši kako je u novoj omotnici EU sredstava Hrvatskoj na raspolaganju čak 25 milijardi eura za daljnji razvoj.

Gradonačelnik Karlovac i saborski zastupnik Damir Mandić rekao je kako je europskim sredstvima u gradu financiran velik broj projekata u vrijednosti preko 700 milijuna eura, a novi ciklus ulaganja nastavlja se kroz ITU mehanizam, čija alokacija za karlovačko urbano područje iznosi 33 milijuna eura.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin u svom je obraćanju podsjetila kako Županija EU fondove koristi još od predpristupnog razdoblja te je napomenula kako su europska sredstva alat koji jedinicama lokalne i regionalne samouprave pomaže da ostvare svoje desetljetne ciljeve. „Nakon potresa smo kroz Fond solidarnosti obnovili brojne zgrade i infrastrukturu, a kroz NPOO danas ulažemo u škole i vrtiće. Uskoro se nadamo i početku gradnje doma za starije u Dugoj Resi, čime ćemo dobiti novi centar s kvalitetnom uslugom za naše starije osobe. Sve to ne bismo mogli napraviti da nije bilo europskih sredstava koja nam pomažu da budemo brži i efikasniji u realiziranju svega onoga što našim sugrađanima treba“, zaključila je Furdek Hajdin.

Biciklijada je krenula ispred Slatkovodnog akvarija – Aquatice, jednog od najprepoznatljivijih EU projekata u Karlovcu, gdje se održalo i događanje „100% EU FONDOVI“. U događanjima su sudjelovali brojni građani koji su mogli pogledati izložbu EU projekata i sudjelovati u nagradnim igrama. Oni koji su odlučili sudjelovati u biciklijadi provezli su se kroz Karlovac i obišli EU projekte koji su značajno unaprijedili razvoj grada i županije. Obišli su se tako Nikola Tesla Experience Centar,  gradilište zgrade Hrvatski dom, Aglomeracija Karlovac te Kino Edison.

Tom prigodom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je i izložbu EU projekata na trgu Aquatike – slatkovodnog akvarija koji je isto tako, u vrijeme održavanja događaja, svoja vrata besplatno otvorio za sve posjetitelje.

Programu su se pridružili i JU Baraćeve Špilje te Speleon, Nikola Tesla Experience Center, JU Natura Viva, Regionalni centar kompetencija, Razvojna agencija Karlovačke županije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji su predstavili djelokrug svog rada i na zabavan način se predstavili svim posjetiteljima.

Foto: Hina/MRRFEU

Scroll to Top
Skip to content