U Gospodarskom centru u Osijeku otvoren 26. Jesenski sajam Osječko-baranjske županije

U novouređenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije vrijednom 8,5 milijuna eura, čija se gradnja sufinancirala iz EU fondova, danas je otvoren 26. Jesenski sajam kojeg organizira Osječko-baranjska županija pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva poljoprivrede. Sajam na kojem će sudjelovati izlagači iz Hrvatske i Mađarske trajat će do nedjelje, 8. listopada, a otvorili su ga državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Pozdravljavam vas u ime ministra Šime Erlića i u svoje osobno ime u ovom prekrasnom novom prostoru Gospodarskog centra koji omogućuje bolje uvjete za izložbe i širenje poslovnih mogućnosti. Sajamska tradicija Osijeka i Osječko-baranjske županije pokazatelj je dobre poslovne klime u županiji te otpornosti naših gospodarstvenika i poljoprivrednika u županiji koja je poznata po poljoprivredi, prehrambenoj industriji ali i uz snažan razvoj ostalih gospodarskih grana, turizma i novih tehnologija. I ovaj jesenski sajam predstavlja veliku priliku za promociju poljoprivrede, prehrane, graditeljstva, stanovanja, zdravlja i ekologije“, istaknuo je državni tajnik Domagoj Mikulić.

Dodao je kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana za razvoj Slavonije, te kako će se na sajmu stvoriti mnoge ideje, partnerstva i udruživanje u klastere, a samim time i mogućnosti za zajedničke prijave u lancima vrijednosti koji će pokrenuti i ojačati  gospodarstvo.

Krajem ove godine završit će provedba prve cjelovite financijske omotnice koju je Republika Hrvatska koristila od svog ulaska u Europsku uniju. Do sada smo našim korisnicima isplatili više od 88% ugovorenih sredstava, a više od milijardu eura iskorišteno je na području Osječko-baranjske županije. Ova brojka govori o izuzetnom radu Osječko-baranjske županija i Grada Osijeka, a vjerujem da svatko od nas može zamijeniti kako se sredstvima fondova Europske unije mijenjala i mijenja vizura kako županija, tako i Grada Osijeka“, zaključio je Mikulić.

Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni je partner Jesenskog sajma u okviru kojeg izlaže velik broj OPG-ova, ali i tvrtke koje nude poljoprivrednicima modernu mehanizaciju ili sudjeluju u proizvodnji hrane. Sajam je ove godine odlično posjećen od strane poljoprivrednika kojima je godina puna nepogoda, ali Ministarstvo poljoprivrede mjerama i intervencijama prevladava gubitak dohotka i utječe da on bude stabilan“, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Ovogodišnji Jesenski sajam jedan je u nizu događanja u Gospodarskom centru, novootvorenom i modernom sajamskom prostoru kojeg Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju. Ovdje je više od 150 izlagača, a organizaciju Jesenskog sajma podržala su i brojna ministarstva. Drago mi je da mogu potvrditi kako su svi termini u Gospodarskom centru OBŽ do kraja ove godine popunjeni te ćemo ju završiti s tri sajma te niz konferencija i summita, a već se popunjavaju i datumi u sljedećoj godini, i to s aktivnostima kojih do sada nije bilo na području Osijeka i Osječko-baranjske županije“, kazao je župan Ivan Anušić.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije intenzivno radi i koordinira proces pripreme poziva za dodjelu bespovratnih sredstava tako da je do kraja ove godine u planu objava 26 poziva. Novim sredstvima Kohezijske politike koji su na raspolaganju Hrvatske osigurat će se rast i razvoj svih krajeva Hrvatske.

Scroll to Top
Skip to content