Svečano otvoren Poduzetnički centar Coworking Pula

Nakon nešto malo više od godinu dana, od polaganja kamena temeljca, sinoć je otvoren novosagrađeni Poduzetnički centar Coworking Pula. Prostor se proteže na 1500 kvadrata te je osmišljen vrlo funkcionalno: prizemlje i međuetaža kao open space, na drugom katu su uredi za poduzetnike, a na trećem je smještena velika dvorana sa 120 mjesta i izlazom na terasu. Dvorana će se po potrebi moći pregraditi u dva odvojena prostora, tako da će se istovremeno moći održavati dva seminara ili predavanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,6 milijuna eura, od čega je 2,4 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893 tisuće eura izdvojio je Grad Pula, a 305 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Svečanosti, koja je započela u obližnjem Parku Nikole Tesle, etapnim paljenjem rasvjete po katovima, a zatim i na fasadi, prisustvovali su brojni uzvanici. Uslijedio je obilazak Centra, a potom i prigodna obraćanja direktora Istarske razvojne agencije IDA d.o.o. Borisa Sabattija, gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, istarskog župana Borisa Miletića, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragana Jelića i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.

Direktor Sabatti zahvalio je svim suradnicima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta, pri čemu je naglasak stavljen na činjenicu da je unatoč brojnim izazovima gradnja završena u rekordnom roku te da će sve projektne aktivnosti biti dovršene do kraja mjeseca, kada projekt i službeno završava. Posebno je istaknuo suradnju s arhitektom Brunom Juričićem koji je osmislio idejni projekt, te s glavnim izvođačem radova, tvrtkom Lavčević i partnerima. Sabatti je rekao da će više od stotinjak poduzetnika u Centru moći naći svoje mjesto za rad i umrežavanje te da će ovaj urbani multifunkcionalni prostor postati središte zbivanja za razne poslovne potrebe.

“Ovdje će dolaziti mnogi ljudi iz cijeloga svijeta 12 mjeseci godišnje stoga hvala svima koji su dali svoj doprinos projektu. Ovo je sada novi zadatak koji su nam dali, a to je da se ovaj dio grada mora nastaviti razvijati. Trebamo urediti Marulićevu ulicu i ovaj dio grada mora biti zaista poseban jer je vezan za budućnost ljudi”, poručio je pulski gradonačelnik.

Župan Boris Miletić pridružio se čestitkama cijelom timu IDA- te svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

“Emotivan sam jer je lijepo kad nešto započnete i na kraju i svjedočite okončanju projekta. Sjećam se kad nam je arhitekt Bruno Juričić, pomoću VR naočala pokazao kako bi Coworking centar trebao izgledati. Tada sam se upitao da li je stvarno moguće da u Puli dobijemo nešto poput ovoga. Da, moguće je, treba imati hrabrosti i znati zagristi”, istaknuo je župan dodajući kako je u samome početku kada je ITU Mehanizam došao u RH, bio predviđen za samo 4 velika grada: Zagreb, Osijek, Rijeku i Split. Trebalo se, dakle, izboriti da uđu i manji gradovi pa su tako ušli i Pula, Slavonski Brod, Bjelovar i Zadar. Bez financijskih sredstava iz EU fondova, kazao je župan, izgradnja i opremanje Coworking centra ne bi bila moguća. Također, podsjetio je da je prije samog početka projekta trebalo riješiti imovinsko-pravna pitanja s državom što je i ostvareno na sjednici Vlade RH, održanoj u Puli, u četvrtak 13. rujna 2018. godine. Naime, država je nekadašnju zgradu Mehanike darovala Gradu Puli kako bi se na njezinom mjestu mogao sagraditi Coworking centar.

“ITU mehanizam mijenja vizure gradova, a u gradu Puli ima ugovoreno 16 projekta od preko 55 milijuna eura, dok na području Istarske županije imamo 42 projekta vrijedna preko 125 milijuna eura”, kazao je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Ministar Erlić je rekao da je iznenađen veličinom novoizgrađenog Coworking prostora, ali i njegovom dizajnerskom izvedbom, budući da je realizacijom ovog projekta centar Pule dobio uistinu kvalitetan javni sadržaj.

„Coworking Pula će okupljati poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti i koji će biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri. Vjerujem da će Centar biti novi vjetar u jedra startup i poduzetničkoj sceni na ovim prostorima, ali i odličan primjer kako europski fondovi pomažu promijeniti naše gradove, županije i Hrvatsku u cijelosti. Držim da Istarska razvojna agencija i Grad Pula mogu biti ponosni što su kvalitetno iskoristili mogućnosti i sredstva koje su im se nudila kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, što su kreirali sadržaj koji ima ogromnu dodanu vrijednost za Pulu i mjesto koje će, vjerujem, vrlo brzo postati veliko okupljalište poduzetnika i novih ideja. Svakako, jedna jako lijepa priča“, naglasio je ministar Erlić.

Podsjetimo, cilj projekta je uspostava poduzetničkog centra s ciljem omogućavanja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva te jačanja poduzetničke klime na Urbanom području Pula. Projekt je obuhvaćao rekonstrukciju i uređenje zgrade Mehanike u svrhu prenamjene u poduzetnički centar Coworking Pula.

Vlada RH je u rujnu 2018. godine prepoznala značaj projekta te je temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Gradu Puli napuštenu zgradu Mehanike u centru Pule, koja je potom obnovljena i nadograđena te prenamijenjena u sklopu projekta u poduzetnički centar s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja.

Fokus je na stvaranju povoljne poduzetničke klime za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija, osim malih i srednjih poduzetnika, naglasak je i na „freelancerima“, čija mreža sve više i više raste i prepoznata je od nadležnih institucija unutar Europske unije. Temeljem navedenog, poduzetnički će centar predstavljati ključno mjesto za okupljanje odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na Urbanom području Pula i šire.

Scroll to Top
Skip to content