Predstavljanje projekta “Croatian safe steps – CROSS”

U okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. projektom Croatian safe steps CROSS, koji je ujedno i njime utvrđena operacija od strateške važnosti,bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 32,28 milijuna eura razminirat će se do kraja 2024. godine ukupno 3.451,5 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava, od čega:

  • 714,33 ha u Karlovačkoj županiji,
  • 1.275,64 ha u Ličko-senjskoj županiji,
  • 613,34 ha u Sisačko-moslavačkoj županiji,
  • 742,08 ha u Splitsko-dalmatinskoj županiji i
  • 106,11 ha u Šibensko-kninskoj županiji.

Naime, u skladu sa Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj predviđena su, između ostaloga, ulaganja u aktivnosti upravljanja rizicima uzrokovanim ljudskim djelovanjem, posebice aktivnosti razminiranja preostalog minski sumnjivog područja Republike Hrvatske za što je u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. osigurano 80 milijuna eura bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj odnosno ukupno 129 milijuna eura kada ubrojimo dodatna sredstva državnog proračuna, a kojima će se ukupno razminirati 8.307,69 ha šuma i šumskog zemljišta.

U skladu s Konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija) do 1. ožujka 2026. godine u cijelosti će se ukloniti minska opasnost na području cijele Republike Hrvatske te tako omogućiti učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšanje sigurnosti građana i turista u Republici Hrvatskoj, zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita okoliša i očuvanje imovine, a ova sredstva dat će izniman doprinos ostvarenju navedenog.

Korisnik projekta Ministarstvo unutarnjih poslova organizira predstavljanje projekta Croatian safe steps CROSS koje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2024. godine s početkom u 11:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu “Dr. Ante Starčević”, Dr. Franje Tuđmana 5 u Gospiću.

Scroll to Top
Skip to content