Potpisan ugovor za Centar gaming industrije u Novskoj

U Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije PISMO potpisan je ugovor o financiranju gradnje prve faze projekta Centar gaming industrije u vrijednosti 26,3 milijuna eura, koji će se graditi u Novskoj.

Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska pokazali su snagu prilagodbe novim trendovima i smjerovima razvoja. Krenuli su ka industriji budućnosti i u digitalnu transformaciju te se ucrtali na gaming kartu Europe“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako za Novsku kreće nova razvojna era. “Ovo je za Hrvatsku strateški projekt i prvi je koji se financira iz Fonda pravedne tranzicije. Područje tradicionalne, tehnološki zastarjele i ekološki neprihvatljive industrije transformirat će se u centar industrije budućnosti kakvih je i u Europi zasad malo“, istaknuo je ministar Erlić.

U prvoj fazi projekta gradit će se potrebne prometnice, zgrade fakulteta, studentski dom, tereni za sportske sadržaje, energana i drugi objekti kompleksa na području Poduzetničke zone Grada Novske. Sisačko-moslavačka županija bila je poznata po industriji, posebno metalurgiji i naftnoj industriji, dok je danas regija u industrijskoj tranziciji. Izazove takvih regija u Europi prepoznala je i Europska komisija te je u financijskoj perspektivi 2021. – 2027. kreiran novi instrument pod nazivom Fond pravedne tranzicije kojemu je cilj osigurati tranziciju s „teških industrija“ na razvoj temeljen na “industrijama budućnosti”. Upravo je Sisačko-moslavačka županija, jedina u Hrvatskoj uz Istarsku županiju, prepoznata kao regija koja ima pravo na sredstva iz Fonda te je iz njega, samo za Sisačko-moslavačku županiju, osigurano nešto više od 100 milijuna eura.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš istaknuli su koliko Centar znači za Novsku i cijelu županiju, osobito u smislu školovanja i ostanka mladih ljudi na ovom području, te su zahvalili ministru Marinu Piletiću koji je, kao tadašnji gradonačelnik Novske, 2018. pokrenuo ideju koja se danas uspješno realizira.

Scroll to Top
Skip to content