Otvoreno novo oporavilište za životinje Dumovec

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u utorak je u društvu gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i ravnatelja Zoološkog vrta Grada Zagreba Damira Skoka otvorio novo oporavilište za životinje Dumovec vrijedno oko tri milijuna eura, čija se gradnja sufinancirala iz EU fondova.

Ministar Šime Erlić objasnio je kako je riječ o 3 faze projekta, u što je ukupno uloženo preko 7 milijuna eura europskih sredstava čemu treba dodati i sufinanciranja Grada Zagreba i Vlade. Istaknuo je da se kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske, iz EU fondova realiziralo 52 projekta te su se brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali, a među njima i Medvedgrad u Parku prirode Medvednica.

Ulaganja se nastavljaju te s nikad većom EU omotnicom sredstava financiramo većinu javnih ulaganja na području Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, gdje će se realizirati brojni projekti, od Paromlina i biciklističkih staza do niza ulaganja u vrtiće, obrazovnu infrastrukturu i kulturnu baštinu“, kazao je ministar.

Gradonačelnik Tomašević izrazio je zadovoljstvo današnjim otvorenjem.

Objekti poput ovog u Dumovcu ne postoje u Hrvatskoj, tako da će ovo biti itekako značajno za rad na zaštiti prirode i biološkoj raznolikosti, za znanstvenike iz cijele Hrvatske, a ne samo iz grada Zagreba“, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Kako je pojasnio ravnatelj Damir Skok, u oporavilištu će se moći oporavljati divlje životinje koje se zbrinjavaju iz prirode zbog ozljede ili iscrpljenosti, a njegov će rad biti bitan i za državne službe, poput carine i inspekcije, jer će se omogućiti zbrinjavanje zaštićenih vrsta. Također će biti omogućena bolja skrb za sve napuštene životinje.

Novi smještajni kapaciteti djeluju u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba te imaju uvjete za prihvat i prijevoz životinja i pružanje veterinarske skrbi.

Scroll to Top
Skip to content