Obnovljene iločke zidine

Zahvaljujući EU projektu vrijednom 9 milijuna eura u Iloku su obnovljene povijesne srednjovjekovne zidine te je ta vrijedna kulturna baština od petka, 3. svibnja, pred dvjestotinjak uzvanika i okupljanih građana postala nova turistička atrakcija tog srijemskog gradića na Dunavu.

Svečanom otvorenju zidina prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnica Iloka Marina Budimir i direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša.

Kulturno dobro ponos je svakoga od nas i treba biti zaštićeno i stoga smo iz Europskog fonda za regionalni razvoj raspisali poziv u iznosu 332 milijuna kuna kako bismo zaštitili, rekonstruirali i očuvali našu povijest. Na ovaj poziv na koji ste se i vi prijavili, otvorili smo mogućnost i obnovu zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u Iloku“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić dodavši kako je ovaj projekt „tek jedan u nizu brojnih sličnih projekata diljem Hrvatske poput dvorca Janković Cabuna u Virovitičko-podravskoj županiji, Terme Lipik u Gradu Lipiku, Rekonstrukcije dvorca Pejačević – Velikog i Malog u Gradu Našicama, Svijetu graševine u Gradu Pakracu, Požeške bolte u Gradu Požegi te Izgradnje Kulturno-turističkog centra Eko-etno kuća u Vrpolju“.

Iza nas je više od 10 godina kako smo postali članica Europske unije i mogu vam reći kako se možemo pohvaliti tisućama projekata koji našu domovinu čine ljepšim, boljim, uspješnijim mjestom za život“, naglasio je državni tajnik Mikulić.

Obnova iločkih zidina dio je šireg projekta obnove povijesne jezgre Iloka koja je uključivala franjevački samostan, zgradu Žitnice i Podrumareve kuće kako bi se stvorili kvalitetniji preduvjeti za turistički i gospodarski razvoj grada.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je kako je Ilok završetkom ovog projekta postao pravi biser na Dunavu s iznimnom povijesnom i kulturnom baštinom.

Naša je zadaća da baštinu obnovimo u što vjernijem izdanju i Ilok učinimo dostupnijim u prometnom smislu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ulažemo maksimalne napore i trud da to što prije realiziramo. Vjerujem da će od sada u Iloku biti sve više posjetitelja, to je ono čemu stremimo i što je zamašnjak razvoja svake sredine. Većim brojem turista razvijat će se gospodarstvo ne samo grada Iloka, nego i njegove okolice“, rekao je župan Dekanić.

Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021., a završeni su krajem 2023. U projekt je uloženo nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, istaknula je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Uz eno-gastro ponudu proširili smo našu turističku ponudu i na kulturnu baštinu. Ovaj projekt pravi je primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja. Obaveza je jedinica lokalne samouprave i županija da brinu o kulturnoj baštini i da je čuvaju za buduće naraštaje“, zaključila je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Scroll to Top
Skip to content