Hrvatska sa zadnjom Izjavom o izdacima ovjerava sva sredstva kohezijskih fondova 2014.-2020.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u provedbi EU fondova. Hrvatska je iskoristila sva sredstva iz programskog razdoblja 2014.-2020., a ministar Šime Erlić najavio je zadnju Izjavu o izdacima, u vrijednosti većoj od 480 milijuna eura, kojom ovjeravamo cjelokupni dostupan iznos sredstava.

Hrvatska sutra šalje Europskoj komisiji posljednju Izjavu o izdacima i njome opravdava sva alocirana sredstva kohezijskih fondova iz prethodne financijske perspektive 2014. – 2020. Iskoristili smo i ovjerili sva dostupna sredstva i moram reći kako sam iznimno ponosan na sva tijela u sustavu i sve djelatnike koji su odradili vrlo velik i zahtjevan posao. Ovo je naša prva omotnica EU fondova i bilo je prirodno da smo se suočavali s brojnim izazovima, no dobrim upravljanjem, prilagodbama i jačanjem kapaciteta pokazali smo spremnost i uspješno realizirali sva sredstva. U zadnjih nekoliko godina napredovali smo značajno. Bili smo na začelju po isplatama sredstava u EU-27, a danas smo na 7. mjestu. Povećanje učinkovitosti potrošnje sredstava imalo je direktan pozitivan utjecaj na realizaciju brojnih projekata diljem Hrvatske, kao i na ubrzanje razvoja i visoke stope rasta BDP-a. Hrvatska se često ističe kao primjer uspjeha europske kohezijske politike i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u vremenu koje je pred nama“, istaknuo je ministar Erlić.

U ovom trenutku, zajedno sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska je ukupno u plusu 14,9 milijardi eura, što je razlika između nama uplaćenih sredstava i našeg participiranja u EU proračunu.

Scroll to Top
Skip to content