Dan Europe

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine obilježilo je Dan Europe prigodnim programom na Zrinjevcu. U suorganizaciji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije održan je svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu, koji je izvodio Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Uz svečani koncert, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bila je postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih sredstvima fondova Europske unije.

Obilježavanju Dana Europe na Zrinjevcu nazočile su državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž te državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Obilježavanjem Dana Europe slavimo mir i jedinstvo koje članice Europske unije njeguju od samih začetaka europskog integriranja. Dan Europe sjeća nas na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je stvorila temelje za stvaranje ujedinjene Europe, kao područja blagostanja, mira i trajnih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i solidarnosti koje nas kao Europljane i naše države članice povezuju.

 Ovih dana obilježavamo i 20. obljetnicu najvećeg proširenja u povijesti Europske unije, kada je deset zemalja pristupilo Uniji 2004. godine. Prošle godine obilježili smo i 10. obljetnicu našeg pridruživanja europskoj obitelji, te pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni. Ovi događaji potvrđuju trajnu privlačnost europskog projekta ali i transformacijsku snagu EU-a u donošenju stabilnosti, prosperiteta i prilika državama članicama i milijunima Europljana.

 Suočavamo se, međutim, sa stvarnošću u kojoj se Unija nalazi pred brojnim izazovima, od sigurnosnih do klimatskih. Kao i u krizama do sada, Europa se pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kad djeluje jedinstveno i odlučno, te to mora nastaviti činiti i u budućnosti.

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom, u četvrtak 9. svibnja, s početkom u 11 sati održat će se svečani koncert u Paviljonu na Zrinjevcu, koji će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Uz svečani koncert, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca, bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU.

Scroll to Top
Skip to content