Uručena priznanja za uspješno sudjelovanje u projektu ASOC- At School of Open Cohesion

Aktivnosti ASOC-a usmjerene su na upoznavanje učenika s procesom sufinanciranja projekata sredstvima EU te educiranju i podizanju svijesti o kohezijskoj politici.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održano je svečano uručivanje priznanja učenicima i profesorima iz pet srednjih škola koje su uspješno završile edukativni program projekta ASOC- At School of Open Cohesion.

Na događanju su sudjelovale Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Građevinska tehnička škola Rijeka, Prva riječka hrvatska gimnazija, Komercijalno-trgovačka škola Split te Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, a priznanja im je uručio državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić.

Projekt ASOC temelji se na talijanskom obrazovnom programu A Scuola di OpenCoesione koji je Europska komisija potvrdila kao uspješan edukativni model za stjecanje znanja i promicanje vrijednosti kohezijske politike. Aktivnosti ASOC-a usmjerene su na upoznavanje srednjoškolskih učenika i učenica s procesom sufinanciranja projekata sredstvima Europske unije te educiranju i podizanju svijesti o kohezijskoj politici. Projektom se promiče sudjelovanje učenika i učenica u praćenju ulaganja koja se provode putem kohezijske politike EU-a korištenjem javnih otvorenih podataka i poticanjem kulture aktivnog građanstva.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od 2019. godine aktivno sudjeluje u provođenju projekta ASOC u suradnji s Ministarstvom znanosti, Uredom za udruge i regionalnim koordinatorima.
Tijekom prošle školske godine projekt ASOC se po drugi put implementirao u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. – 2020. te je u njemu sudjelovalo 7 parova srednjih škola iz Hrvatske i Italije koji su kroz suradnju uspješno usvojili sve predviđene edukativne sadržaje.

Uz državnog tajnika Mikulića, sudionike događanja pozdravili su i gospodin Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja te gospođa Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

„Nadam se da će te, osim formalnih znanja koja ste stekli u projektu, sa sobom u budućnost ponijeti i osjećaj zajedništva i suradnje, vrijednosti koje su u temeljima Kohezijske politike“, poručio je okupljenima državni tajnik Mikulić prilikom dodjele priznanja.

Više o projektu ASOC- At School of Open Cohesion pročitajte na poveznici

Scroll to Top
Skip to content