U Karlovcu održano informativno-edukativno događanje „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“

U ponedjeljak je u Karlovcu, u prostorijama „Nikola Tesla Experience Center“, održano još jedno u nizu informativno-edukativnih događanja „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Događanje su otvorili gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Prostor u kojem se održava događanje uredili smo i sagradili novcem iz EU fondova. To je samo jedan od brojnih EU projekata koji smo realizirali u gradu. Do uspjeha s EU fondovima dovela nas je jaka motivacija i ljudi, a tako ćemo nastaviti i dalje“, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Gradonačelnik je istaknuo kako je dosad u Karlovcu provedeno ili su u provedbi EU projekti vrijedni više od 750 milijuna eura kojima se unaprjeđuje komunalni i društveni standard grada.

Na području županije realiziramo brojne EU projekte te je ispred nas još puno posla. Možemo biti zadovoljni onime što smo naučili proteklih godina. Znanje koje smo stekli i ljudi koji provode projekte omogućit će da i dalje budemo dobri u korištenju EU sredstava“, kazala je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. Županica je dodala kako „nema kraja u županiji u koji nije stigao europski novac, koji je važan jer EU ulaganja podižu kvalitetu života i standard građana“.

U okviru aktualnog programskog razdoblja 2021.-2027. pozive za prijavu EU projekata objavljujemo svakodnevno te je puno posla pred nama. Sigurna sam da ćemo i ovu financijsku perspektivu završiti najmanje jednako uspješno kao i proteklu. Želimo realizirati što više EU projekata od čega će najviše koristi i zadovoljstva imati građani kao što vidimo na primjerima Karlovca i Karlovačke županije“, rekla je državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Na samom početku događanja gradonačelnik Karlovca Damir Mandić predstavio je rezultate korištenja ITU mehanizma grada Karlovca te projekte koje planiraju realizirati iz nove omotnice koja im je na raspolaganju. Uz to predstavio je dosadašnje uspjehe kao i mnogobrojne projekte koji se realiziraju sredstvima EU fondova.

U sklopu događanja službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uzvanicima su predstavili aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP). Predstavili su i mogućnosti koje pruža proces industrijske tranzicije hrvatskih regija, Program transnacionalne suradnje Euro-MED te poziv za novi projekt EmBrace i Urbani razvojni fond. Kolege iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva predstavili su poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za promociju STEM-a“. Tijekom događanja održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te su govorili o mogućnostima koje pruža Urbani razvojni fond.

„EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“ naziv je niza događanja namijenjenih predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja kako bi se što bolje upoznali s nacionalnim i lokalnim razvojnim mogućnostima.

Video s događanja možete pogledati ovdje.

Prezentacije s događanja:

Scroll to Top
Skip to content