U Bruxellesu se održava 21. Europski tjedan regija i gradova

U Bruxellesu se od 9. do 12. listopada održava 21. Europski tjedan regija i gradova čiji je ovogodišnji slogan „Uspješne regije, jača Europa“, na kojem sudjeluju ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i državni tajnik Domagoj Mikulić. U sklopu događaja održat će se 300 radionica, razgovora i predavanja podijeljenih u šest ključnih tema s ciljem promoviranja rezultata razvojnih politika Europske unije, ali i razvojnih izazova s kojima se suočavaju EU regije.

Teme su: „Regije u post-industrijskoj tranziciji“; „Zadržavanje talenata za regionalni rast“; „Mala i srednja urbana središta koja potiču rast“; „Rušenje prepreka prekograničnoj suradnji“; „Lokalni energetski pomak za sigurnost i održivost“ te „Promicanje društvenih inovacija“. Državni tajnik Domagoj Mikulić sudjelovao je u panel raspravi na temu „Regije u post-industrijskoj tranziciji“ koja se održala u utorak, 10. listopada.

Industrijska tranzicija je važna tema budući da se mnoge regije koje su po razvijenosti ispod prosjeka Europske unije suočavaju s brojnim izazovima. U Hrvatskoj smo pokrenuli industrijsku tranziciju Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske za što smo u aktualnom financijskom razdoblju izdvojili 554,7 milijuna eura iz EU fondova“, istaknuo je državni tajnik Mikulić. Dodao je da Vlada Republike Hrvatske želi ojačati regionalnu kompetitivnost i revitalizirati ta područja u inovativna, zelena i otporna na buduće ekonomske izazove.

Cilj nam je diverzifikacija gospodarstva te se fokusiramo na strateška partnerstva za inovacije te bolju suradnju poslovnog, znanstvenog i javnog sektora. Primjerice, u Panonskoj Hrvatskoj, koja je slabije razvijena, ulagat ćemo u razvoj poljoprivrede, drvne industrije, IT sektora i kontinentalni turizam“, pojasnio je Mikulić.

Uz državnog tajnika Mikulića u panel raspravi sudjelovali su regionalna ministrica regije Limburg u Nizozemskoj Elianne Demollin-Schneiders, guverner regije Lapland u Finskoj Mika Riipi, zamjenica upravitelja regije Šleska u Poljskoj Anna Jedynak, direktorica OECD-ovog Odjela za strateško planiranje i višeslojnog upravljanja Maria-Varinia Michalun i bivši direktor Europe Direct-a Zapadna Makedonija Konstantinos Filippidis.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sudjelovat će u posljednjem danu događaja, 12. listopada, tijekom kojeg će se sudionicima izlagati završne riječi i zaključci o ključnim temama Europskog tjedna regija i gradova.

Scroll to Top
Skip to content