Ministar Šime Erlić u Monsu na neformalnom sastanku ministara zaduženih za koheziju

U belgijskom Monsu održan je neformalni sastanak ministara država članica Europske unije na kojem se raspravljalo o temi „Europske regije, pokretači europske tranzicije: mogućnosti rasta, izazovi konvergencije i socijalna uključenost”. Domaćin sastanka bio je ministar-predsjednik belgijske regije Valonije Elio Di Rupo.

Cilj je bio raspraviti viziju kohezijske politike nakon 2027., s naglaskom na identificiranje glavnih strateških prioriteta te definiranje ključnih načela uz mjere pojednostavljenja i fleksibilnosti u njenoj provedbi. U izlaganju o hrvatskim stajalištima, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šimer Erlić je zahvalio belgijskom predsjedništvu na organizaciji ove važne i pravovremene razmjene mišljenja u okolnostima višestrukih sigurnosnih, gospodarskih, energetskih i socijalnih kriza te istaknuo što je u fokusu hrvatskih prioriteta kohezijske politike.

Demografija je jedan od gorućih izazova na razini Europske unije te je treba snažno povezati s regionalnom politikom. Hrvatska se stoga zalaže za uvođenje demografije kao investicijskog cilja kohezijske politike nakon 2027. godine“, istaknuo je ministar Erlić. Govorivši o budućnosti kohezijske politike, naglasio je kako se Hrvatska snažno zalaže i za očuvanje tzv. place-based pristupa koji omogućava prilagođavanje programa i ulaganja iz EU fondova specifičnim potrebama regija, gradova, otoka, brdsko-planinskih i potpomognutih područja. Osvrnuo se i na važnost pojednostavljenja procedura kako bi se u budućnosti povećala apsorpcija dostupnih EU sredstava.

Kohezija danas mora odgovoriti na nikad više izazova, od čestih kriznih situacija do zelene i digitalne tranzicije te osiguravanja regionalnog rasta, zbog čega je moramo učiniti efikasnijom u svakom pogledu. Zalažemo se za snažniju koheziju, a to znači jače EU fondove i više prilika za regionalni rast“, zaključio je ministar Erlić.
 
Uz ministre iz ostalih država članica, na sastanku su sudjelovali i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit, predsjednik Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a Europskog odbora regija Emil Boc, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Oliver Röpke, potpredsjednik Europske investicijske banke Kyriacos Kakouris, te predsjednik Odbora Europskog parlamenta za regionalni razvoj Younous Omarjee.

Scroll to Top
Skip to content