Financijska sredstva EU-a u iznosu od 9 milijuna eura za potporu prekograničnim projektima novinarstva za mlade Europljane

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 9 milijuna eura za poticanje izvještavanja o aktualnim pitanjima iz prekogranične perspektive za mladu publiku.

Prvi put pokrenut 2020. kao pilot-projekt, ovo je četvrti godišnji poziv te vrste. Cilj mu je poduprijeti izradu sadržaja o aktualnim pitanjima za mlade Europljane i Europljanke s potpunom uredničkom neovisnošću. Informativnim medijskim organizacijama i neprofitnim organizacijama mladih pruža se prilika da pokrenu ambiciozne, prekogranične projekte s najmanje pet organizacija iz pet država članica EU-a kako bi se testirali inovativni pristupi koji uključuju mlade Europljane.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Potrebno nam je više informacija i manje dezinformacija na internetu. Moramo doprijeti do mladih tamo gdje provode svoje vrijeme, s novim formatima koji su im prilagođeni. Činjenice i vijesti trebale bi doprijeti do svih. Upravo to podupire ovaj projekt, uključujući medije i organizacije mladih iz cijelog EU-a, uz potpunu uredničku neovisnost.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Ova najnovija mogućnost financiranja u skladu je sa širom strategijom za poboljšanje pristupa informacijama i inovacijama u sektoru informativnih medija. U središtu takvih inicijativa jest učiniti Europu boljim mjestom za buduće generacije. Od ključne je važnosti da naši mediji mogu ponuditi raznolike i zanimljive sadržaje koje stvaraju mladi Europljani i koji se odnose na teme koje su im zanimljive.

Očekuje se da će se projektima poboljšati dostupnost informacija na internetu na najmanje pet europskih jezika o temama koje utječu na mlade, u zanimljivim formatima i iz različitih izvora.

Rok za podnošenje prijava je 29. siječnja 2024., a očekuje se da će projekti započeti u ljeto 2024. Više informacija o ovom pozivu na podnošenje prijedloga dostupno je ovdje. Dodatne pojedinosti o rezultatima prethodnog poziva na podnošenje prijedloga dostupne su ovdje.

Scroll to Top
Skip to content