Europska komisija pružat će stručnu pomoć Kontinentalnoj Hrvatskoj kroz Mehanizam za jačanje talenata

Cilj je osposobljavanje, zadržavanje i privlačenje ljudi, vještina i kompetencija potrebnih za rješavanje učinka demografske tranzicije.

Glavna Uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) danas je u Bruxellesu lansirala Platformu za iskorištavanje talenata (Harnessing Talent Platform – HTP), koja će služiti za pružanje potpore regijama u suočavanju s posljedicama demografskih promjena i ublažavanju izazova povezanih s padom tercijarno obrazovanog stanovništva diljem Europske unije.

U sklopu događanja objavljeno je kako je Komisija pozitivno ocijenila prijavu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te odabrala Kontinentalnu Hrvatsku kao jednu od deset regija kojima će, kroz pokrenuti Mehanizam za jačanje talenata, pružati potporu u osposobljavanju, zadržavanju i privlačenju talenata, kako bi se ublažio učinak demografske tranzicije. Riječ je o mehanizmu usmjerenom na smanjenje razlika među regijama po pitanju radne snage i vještina što, u konačnici, utječe na otpornost i konkurentnost Europske unije. Rješenja koja će se predlagati kroz ovaj Mehanizam bit će prilagođena potrebama svake regije, s ciljem iskorištavanja njihovog punog potencijala.

Da je tehnička podrška ove vrste najpotrebnija Kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju podaci prema kojima je depopulacija na ovom području u posljednjem međupotpisnom razdoblju iznosila 10%, uz udio visoko obrazovanog stanovništva od 24%. Stoga će naglasak ove aktivnosti biti na zadržavanju postojećih, ali i razvoju te privlačenju novih talenata, kao i na promicanju suradnje među županijama te funkcionalnoj integraciji pri razvoju mjera i načina njihove provedbe.

Na događanju u Bruxellesu, u panel raspravi na temu Demografske promjene i regionalno blagostanje sudjelovao je državni tajnik pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, koji je tom prilikom istaknuo: „Demografske izazove i specifične potrebe regija u Hrvatskoj rješavamo integriranim pristupom. Kako bi se omogućili uvjeti za pozitivne trendove u tim područjima, ulaganja usmjeravamo na podupiranje rasta i razvoja MSP-ova unutar regionalnih lanaca vrijednosti, koji čine okosnicu lokalnog gospodarstva, a istovremeno osiguravaju bolje životne uvjete. Uz to, provode se i aktivne mjere politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja, dodatnog obrazovanja radnika i očuvanja radnih mjesta.“

Scroll to Top
Skip to content