Dynaxibility4CE projekt osvojio REGIOSTARS 2023 u kategoriji “Povezana Europa”

Projekt je bio usmjeren na istraživanje implementacije rješenja za unapređenje javnog prijevoza i stvaranje održivijih prometnih sustava.

REGIOSTARS natjecanje predstavlja europsku oznaku izvrsnosti za projekte financirane sredstvima kohezijske politike EU-a,  koji se odlikuju inovativnim i uključivim pristupom prema regionalnom razvoju, stoga je pobjeda Dynaxibility4CE projekta značajan pokazatelj kvalitete naših projekta.

Projekt Dynaxibility4CE, financiran kroz Program transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa 2014.-2020. s ciljem istraživanja implementacije rješenja za unapređenje javnog prijevoza i stvaranje održivijih prometnih sustava, s fokusom na ključne trendove poput “Mobilnosti kao usluge” (MaaS), urbanih regulacija pristupa vozilima (UVARs) te suradnje i povezivanja autonomne mobilnosti (CCAM) uvjerljivo osvojio nagradu REGIOSTARS u kategoriji “Povezana Europa”

Dynaxibility4CE projekt dokazao je da je moguće postići održivu mobilnost i poboljšati kvalitetu zraka u središnjoj Europi.

Podržano je sedam gradova – Koprivnica, Budimpešta, Graz, Krakov, Leipzig, Parma i Stuttgart – koji su ovim projektom osnaženi strategijama i alatima za planiranje održive mobilnosti. Osim financijske podrške, projekt je rezultirao i korisnim vodičima i suradnjom s drugim relevantnim inicijativama, doprinoseći tehničkom napretku mobilnosti u regiji.

Čestitke svim sudionicima projekta, a posebno Gradu Koprivnici, najmanjem gradu među partnerima, koji je prepoznat kao bitan sudionik projekta te Interreg timu.

U okviru projekta Koprivnica je bila fokusirana na implementaciju koncepta Mobilnosti kao usluge (MaaS) kao sredstva za poboljšanje javnog prijevoza i stvaranje zajedničkog i funkcionalnog sustava prijevoza. Iako MaaS nije široko prihvaćen koncept u Hrvatskoj, projekt je identificirao potrebu za inovativnim pristupima, ističući ulogu državne podrške u prevladavanju prepreka i nedostatka financijskih poticaja.

Projektni rezultati, posebice nova lokalna suradnja uspostavljena tijekom projekta Dynaxibility4CE, postavljaju temelje za daljnji razvoj MaaS aktivnosti. Ovaj kontekst ukazuje na ulogu Koprivnice u promicanju inovacija u mobilnosti unutar manjih zajednica te na važnost suradnje i ovakve podrške na državnoj razini.

Vrijednost projekta: 1.320.446,00 EUR (1,072,229,19 EUR iz EFRR-a)
Proračun Grada Koprivnice: 64.265,00 EUR (54.625,25 EUR iz EFRR-a)

Više informacija o projektu mogu se pronaći na Programskoj internet stranici: Dynaxibility4CE projekt

Scroll to Top
Skip to content