Dodijeljen ugovor vrijedan 2,1 milijuna eura za razvoj vinogradarstva

Danas je u pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u Mandićevcima kod Đakova dodijeljen ugovor za projekt “Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze – ADAPTVitis”. Projekt vrijedn 2,1 milijuna eura je sufinanciran sredstvima Interreg IPA Prekograničnog programa suradnje Hrvatska – Srbija 2021. – 2027., a cilj mu je poboljšanje prilagodbe vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze.

Ugovor za projekt koji se provodi u partnerstvu Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu dodijelio je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić u društvu župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića, načelnika Općine Drenje Slavka Dešića, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlade Guberca, dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Krunoslava Zmaića te profesora s partnerskih fakulteta iz Novog sada.

Mandićevci su jedna od lokacija gdje će se projekt provoditi. Prema riječima državnog tajnika Domagoja Mikulića, projekt ADAPTVitis predstavlja korak naprijed u očuvanju vinogradarske tradicije istočne kontinentalne Hrvatske, kao i direktno suočavanje s izazovima koje nam nameću sve očitije klimatske promjene. Istraživanje, valorizacija i implementacija adaptabilnih genotipova vinove loze omogućit će lokalnim vinogradarima bolju prilagodbu novim uvjetima.

Kroz inovaciju i zajedničku suradnju fakulteta iz Osijeka i Novog Sada, cilj je potaknuti održivost vinogradarstva te u skladu s najnovijim istraživanjima i tehnološkim dostignućima doprinijeti podizanju kvalitete proizvodnje vina i kvalitete života ljudi u regiji.

Scroll to Top
Skip to content